Botulinum Toksin Nedir?
Botulinum toksin, laboratuvar koşullarında Clostridium Botulinum A adlı bakteriden elde edilen bir ekzotoksindir. FDA (American Food and Drug Administration) tarafından onaylı toksin, sinir sonlanmalarında kasların kasılması için gerekli olan substansların salınımı engelleyerek, uygulama alanındaki kasların daha az çalışmasını sağlar. Böylece mimik yaparken oluşan ince çizgileri ve kırışıklıkları ortadan kaldırır. Sanılanın aksine yılan zehiri değildir ve uygulandığı alan dışında vücudun başka bir bölgesindeki kas grubunu etkilemez. Herhangi bir iç organ veya sistemik yan etkisi yoktur.
Toksinin etkisi uygulamadan 3-7 gün sonra başlar. Etkinliği 3-6 ay arasında sürer. Düzenli uygulamalarda etkinliği artar ve yaşlanma sürecini geciktirir.
Uygulama alanları nerelerdir?
- Alın ve kaş arası kırışıklıkları ve çizgileri
- Göz çevresi kırışıkları / Kaz ayakları çizgileri
- Dudak çevresi kırışıklıkları
- Ağız köşesinden çeneye doğru inen çizgiler
- Boyun bölgesi kırışıklıkları
- Koltuk altı, avuç içi ve ayak tabanı terlemeleri
- Migren ağrı tedavisi
- Etki periyodu ve süresi nedir?
Sık Sorulan Sorular
Botulinum toksin uygulaması her yaşta ve mevsimde yapılabilir. Erken yaşlarda yapılmaya başlayan uygulamalar mimik kırışıklıklarının, derinleşerek oluk haline gelmesini ve statik (durağan/dinlenme) halde de görünür olmasını engeller.
Aspirin, coumadin, ağrı kesici, ginseng veya c vitamini gibi kan inceltici özelliği bulunan ilaçların kullanılması morarma ihtimalini arttırır. Mümkünse bu ilaçların işlemden 1 hafta önce kesilmesi önerilir.
Çok ince ve küçük iğneler ile kırışıklıkların giderilmesi istenilen alanlara küçük miktarlarda toksin enjekte edilir. Anestezi gerektirmez. İşlem sırasında bazen çok az acı hissedilebilir. İşlem 5-10 dakika arasında sürer. İşlem sonrası günlük aktiviteye dönüş hemen olur. Nadiren uygulama alanlarında morarma oluşabilir.
Uygulamadan sonra 2 saat boyunca mimik yapılması (kaşları çatmak, kaşları yukarı kaldırmak gibi) önerilir. İşlem sonrasında enjeksiyon alanlarında oluşan minik kabarıklıklar ve kızarıklıklar 15-20 dakika içinde kaybolacağı için, onları elle dağıtmaya çalışmak veya ovuşturmak önerilmez. 2-4 saat boyunca yüzünüzü yıkamayın, makyaj yapmayın veya nemlendirici sürmeyin. Yüz üstü yatmak ve ağır egzersiz yapmaktan kaçının. 24 saat boyunca uygulama alanlarını ovuşturmayın ve masaj yapmayın.
Dolgu uygulamaları botulinum toksin uygulaması ile aynı anda yapılabilir. Lazer, radyofrekans, Cilt Yenileme Tedavisi, mezolift gibi cildi yenileyen yöntemler ise botulinum toksin etkinliğini azaltacağından, gerekli ise önce bu işlemler yapılmalı, daha sonra botulinum toksin uygulaması yapılmalıdır.
İşlem sırasında tolere edilebilir düzeyde acı hissedilebilir. İşlem sonrasında hafif kızarıklık ve morarma gözlenebilir. Uygun dozlarda ve uygun alanlara yapılan enjeksiyonlar ‘’frozen face’’ veya ‘’mimiksiz bir ifade’’ oluşmasını önler, aksine doğal ve fresh bir görünüm sağlar.
Botulinum toksin, hacim tutan bir dolgu maddesi değildir ve uygulama sonrası yüzde şişliğe neden olmaz. Uygulanan kas gruplarının kuvvetli kasılmasını engelleyerek, mimiklere bağlı gelişen ince kırışıklık ve çizgi oluşumunu önler.
Emzirenlere ve hamilelere uygulanmaz. Otoimmün nörolojik hastalığı olanlara ve nöromuskuler iletimi etkileyen ilaç kullanan kişilere uygulanmaz.